Ett trevligt grytrecept för att avsluta den här veckan!
Innan jag gick för att gymma med min gymbuddy ikväll slog jag ihop en god grönsaksgryta ;)
Grytan är väldigt smakrik, mättande och god medan den samtidigt är fettsnål. Crème fraichen bidrar med 7,5g fett (för 50g) i det här receptet, men förövrigt är det inte mycket fett. Det är gynnsamt vid viktnedgång, då fett innehåller mer kcal per g än kolhydrater och protein gör.
Här kommer middagsreceptet:
Ingredienser (4-5port.):
Grönsaksbuljong 1 tärning
Grönkål 50-100g
Råris 1dl (10 minuters koktid)
Salladslök (2st handflator med hackad blast)
Färsk broccolibukett 250g
Majs 1dl
Crème fraiche 0,5dl (jag använde en lätt créme fraiche med 15% fett)
Tomatpuré
Kryddning:
Salt och peppar
Paprikakrydda
Wokkrydda
Örter Provençal
Gör så här:
Häll i 0,75l vatten i en kastrull (som rymmer minst 2l). Lägg i buljongen och koka upp.
Lägg i grönkålen och låt den mjukna lite i någon minut.
Skär under tiden av blasten från en knippe salladslök.
Hacka grönkålen och lägg tillbaka i kastrullen med salladslöken.
Häll i råriset i den nuvarande soppan och låt koka lite.
Skär upp broccolin och lägg i. Töm ut spadet i bönburken och rör ner bönorna i kastrullen.
Rör i majsen. Vänd ner crème fraiche och tomatpuré och krydda efter smak.
Det spelar ingen större roll hur länge du kokar grytan. Jag tycker generellt sätt att det godaste är om man kokar tills vattnet avdunstat nästan helt, så det inte är en soppa och när grönsakerna är härligt mjuka ♥

Tips: Om du har råris med längre koktid kan du koka det vid sidan om och lägga i grytan i efterhand, så det är genomkokt ;)
Kuriosa:
Det är ca. 23% kolhydrater i råris och 28% i vanligt vitt ris, vilket gör det enkelt att minska kolhydratintaget genom att endast byta ut vitt ris till råris. Gör detta för att öka mättnadskänslan och hålla blodfettnivåer stabila och låga. I råris/brunris/fullkornsris är det mer fibrer och näring, då mineralerna och vitaminerna sitter i skalet på riskornen och vitt ris är skalat. Råris är rikt på zink, B-vitaminer, fosfor, är glutenfritt och insulinhöjningen är inte lika snabb som med vitt ris, vilket är bra för en mer jämn insulinkurva. Zink är livsnödvändigt och behövs i omsättningen av substrat (kolhydrater, fett och protein), bra för immunförsvaret, superbra för veganer/vegetarianer att hålla utkik efter zinkberikad mat då kött är den primära källan till zink. B-vitamin är också viktigt för omsättningen av substrat och för nerver samt röda blodkroppar. Fosfor är viktigt för uppbyggnad av ben och skelett och är viktig för kroppens syra-bas-balans.
0